pediaios cleaning
23/09/2020
Η Digital Tree τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

H Digital Tree συμμετείχε στον καθαρισμό τμήματος του Πεδιαίου ποταμού που διοργάνωσε η Αμερικανική Πρεσβεία σε συνεργασία με το κέντρο μελετών και έρευνας ΑΚΤΗ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καθαρισμού Ακτών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου.

Στον καθαρισμό έλαβαν μέρος 50 εθελοντές, μικροί και μεγάλοι, καταφέρνοντας μέσα σε μισή μόνο ώρα να μαζέψουν 720 κιλά σκουπιδιών, διανύοντας μια απόσταση 2 χιλιομέτρων.

“Η Πρεσβεία και εγώ είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαστήκαμε με την ΑΚΤΗ και την εταιρεία Digital Tree για να βοηθήσουμε στον καθαρισμό των  όχθεων του Πεδιαίου ποταμού” δήλωσε η Αμερικανίδα Πρέσβης, κυρία Judith G Garber. “ Εμείς στην Πρεσβεία επιθυμούμε να είμαστε καλοί γείτονες. Οι εθελοντές διασφάλισαν ότι τα σκουπίδια, τα πλαστικά και τα μικροπλαστικά που συλλέξαμε δεν θα καταλήξουν στη θάλασσα και στον ωκεανό - όλοι θέλουμε το όμορφο νησί της Κύπρου να παραμείνει καθαρό για να το απολαμβάνουν όλοι. Υπήρξα δια βίου υποστηρίκτρια του περιβάλλοντος και είμαι πολύ παθιασμένη με τον ωκεανό μας. Είμαστε τόσο τυχεροί που βρισκόμαστε σε αυτό το εκπληκτικό νησί. Τόσο η φροντίδα του περιβάλλοντος όσο και η διατήρηση της καθαρότητας του νερού είναι πολύ σημαντικά”.

Ambassador of US embassy

Ο καθαρισμός των ακτών και όχι μόνο, είναι ζωτικής σημασίας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 στη θάλασσα θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ό,τι ψάρια, καθώς κάθε χρόνο στους ωκεανούς καταλήγουν 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών. Είναι πλέον γνωστό ότι τα πλαστικά δεν αποικοδομούνται ποτέ στο θαλάσσιο περιβάλλον. Γίνονται μικροπλαστικά και μένουν για πάντα εκεί. Η ρύπανση από τα μικροπλαστικά έχει επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη. Μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί από το χιόνι της Αρκτικής και τα εδάφη των Άλπεων εώς τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών. Το πιο σοκαριστικό στοιχείο ήρθε στη δημοσιότητα φέτος μετά από έρευνα αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι εντόπισαν για πρώτη φορά ίχνη μικροπλαστικών σε ανθρώπινα όργανα.

“Σήμερα μαζέψαμε 700 κιλά σκουπίδια σε μισή ώρα, 50 άνθρωποι, από την κοίτη του Πεδιαίου ποταμού, στην καρδιά της Λευκωσίας”,  δήλωσε η συν-ιδρύτρια της ΑΚΤΗΣ, Ξένια Λοϊζίδου. “Αυτά τα σκουπίδια σε λίγο καιρό θα κατέληγαν στη θάλασσα! Τα ποτάμια, οι παράκτιοι δρόμοι και άλλες δίοδοι απορροών, κατεβάζουν σκουπίδια στον πιο σημαντικό φυσικό μας πόρο, στη θάλασσα! Τα μικροπλαστικά έχουν μπει στην τροφική μας αλυσίδα. Με την κλιματική αλλαγή να καλπάζει, εμείς συνεχίζουμε να καταστρέφουμε τους φυσικούς μας πόρους, που είναι η μόνη μας αντίδραση στην κλιματική καταστροφή. Ιδιαίτερα σε μια μικρή νησιώτικη χώρα, με τόσο ευάλωτο και ήδη ταλαιπωρημένο περιβάλλον, όπως είναι η Κύπρος, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε τις επιπτώσεις των αναπτυξιακών επιλογών και των βραχυπρόθεσμων πολιτικών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις. Για να ενημερωνόμαστε και να αντιδρούμε! Γιατί ο πολίτης μπορεί να αλλάξει την καταστροφική πορεία της υποβάθμισης”.

Η Digital Tree συμμετείχε σε αυτή την πρωτοβουλία όχι μόνο λόγω της στρατηγικής βιωσιμότητας που έχει σχεδιάσει αλλά και λόγω της αγάπης μας για τον Πεδιαίο που είναι μέρος του “DNA” μας, αφού τα γραφεία της εταιρείας εδράζονται ακριβώς πάνω από την κοίτη του ποταμού. 

 

“Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί την έκφραση της κουλτούρας και των αξιών της εταιρείας μας” είπε η Ξένια Ξένια Ξενοφώντος , Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και CSR της Digital Tree. “Η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την ενημέρωση των αναγνωστών μας αλλά και μέσα από διάφορες δράσεις, έχει μεγάλη σημασία για εμάς  καθώς πιστεύουμε πως η βιώσιμη ανάπτυξή αποτελεί συνέχιση της ζωής στον πλανήτη μας και προστασία των γενιών που ακολουθούν. Η προστασία των θαλασσών και των ακτών μας οφείλει να αποτελεί υπόθεση όλων μας. Ευχαριστούμε την Αμερικανική Πρεσβεία και την ΑΚΤΗ που μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία”.

DT Team Pediaios

DT children

H Digital Tree στηρίζει επίσης τη δράση  #potavristou η οποία ξεκίνησε πέρσι από μια αυθόρμητη πρωτοβουλία πολιτών και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ. Το #potavrisou απέσπασε τον Σεπτέμβριο παγκόσμιο βραβείο από τον Διεθνή Οργανισμό Ocean Conservancy.