"Technology and social media have brought power, back to the people."
Digital Tree
25/12/2020 - 14:39
Share
Στο 10ο επεισόδιο της εκπομπής Future Talks με τον Μιχάλη Τυρίμο φιλοξενήθηκε ο CEO της εταιρείας μας Θεόδωρος Μίτλετον. Οι ρόλοι στο επεισόδιο αντιστράφηκαν και στο τέλος ο οικοδεσπότης βρέθηκε να απαντά σε ερωτήσεις του φιλοξενούμενου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη εδώ και σε μορφή αρθρογραφίας ότι δεν ακούστηκε στην τηλεόραση, στην ιστοσελίδα Brief εδώ.
Συνοπτικά η πορεία της Digital Tree Group
Η Digital Tree ξεκίνησε την λειτουργία της με μόνο μια αθλητική ιστοσελίδα το 2012 και κατάφερε να μεγαλώσει με ραγδαίους ρυθμούς. Οκτώ χρόνια μετά, μετράει 150 άτομα στο δυναμικό της ομάδας της, έχει 9 θυγατρικές εταιρείες σε 7 τομείς (μάρκετινγκ, ανάπτυξη λογισμικών, ηλεκτρονικό εμπόριο, διαδικτυακό Tύπο, τηλεόραση και εκδηλώσεις) ενώ έχει συνάψει επίσημες συνεργασίες με μεγαθήρια όπως η Bloomberg.
Είσοδος στα media: Η αρχή έγινε με την αγορά του Kerkida.net (αθλητικά). Στην συνέχεια, με την συμβολή των επενδυτών και των εσόδων της, η εταιρεία άρχισε να μεγαλώνει. Μέχρι το 2020 στο πορτφόλιο τις υπήρχαν οι OnlyCy που ενοποιήθηκε με την Offsite (ειδησεογραφικά), Impossible.Works (καινοτομία και τεχνολογία), Avant-Garde , MyLife και Kitchen Island (lifestyle), Brief (οικονομία και πολιτικά), Car (αυτοκίνητο) και 70 αξιόλογοι δημοσιογράφοι που οδήγησαν το περιεχόμενο της Digital Tree σε ανάγνωση από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών.
Είσοδος στο e-commerce: Tο 2015, η εταιρεία μπήκε στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου με την αγορά της πλειοψηφίας του ergodotisi.com, το οποίο σήμερα εξυπηρετεί 15,000 εταιρείες σε Ελλάδα και Κύπρο, και το 2019 ξανάχτισε το Deliveryman, το οποίο εξυπηρετεί πλέον πέραν των 450 εστιατορίων και 50,000 χρηστών.
Είσοδος στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών: Βλέποντας τις ανάγκες του ομίλου και τις αγοράς, όσον αφορά την ανάπτυξη λογισμικών, ιστοσελίδων, σχεδιασμού και διαφήμισης, η Digital Tree προχώρησε με δύο αγορές που την εδραίωσαν στο κομμάτι των υπηρεσιών και της επέτρεψαν την κάθετη ενσωμάτωση της τεχνολογικής παραγωγής (digital products), με το περιεχόμενο (content) και την διανομή (marketing, distribution channels). Το 2017 λοιπόν, αγοράζει την εταιρεία που της έχτιζε τις ιστοσελίδες και τα συστήματα της, και δημιουργεί την Tabs and Spaces - μια εταιρεία λογισμικών που σήμερα εξυπηρετεί 150 πελάτες και παράλληλα, τις ανάγκες του ομίλου. Σχεδόν αμέσως μετά αγοράζει την εταιρεία μάρκετινγκ Opium Works, η οποία έχει ήδη ένα σημαντικό πορτφόλιο πελατών. Σύντομα δημιουργείται και η Drama Lama, εταιρεία παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού.
Είσοδος στο κομμάτι των εκδηλώσεων: Παράλληλα η εταιρεία STS, στην οποία η Digital Tree είναι συνιδιοκτήτης, συνεχίζει να διοργανώνει εκθέσεις και πλέον αναλαμβάνει την διαχείριση σημαντικών τοποθεσιών όπως η πίστα αγώνων ταχύτητας στην Άχνα και το Σκαλί Αγλαντζιάς. Με αυτό τον τρόπο, η Digital Tree μπορεί πλέον να συνδυάζει τον χώρο του offline με του online, κάτι πολύ σύνηθες σε αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού (π.χ. TechCrunch με TechCrunch Disrupt events). Έτσι, υφιστάμενες εταιρείες της Digital Tree όπως η Ergodotisi.com, μπορούν να χρησιμοποιούν την υποδομή της STS για να διοργανώσουν εκδηλώσεις όπως το Cyprus Career Expo- μια σύμπραξη μεταξύ του Ergodotisi με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Student Life.
Είσοδος στην ψηφιακή τηλεόραση: Κατά την περίοδο της καραντίνας η Διεύθυνση και το Board της εταιρείας αποφασίζουν όχι μόνο να μην απωλέσουν καμία θέση εργασίας αλαλλά και να προχωρήσουν σε επένδυση με τη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τηλεόρασης στην Κύπρο. Έξι μήνες μετά, η Digital TV, ξεκινά την λειτουργία της σε ένα υπερσύγχρονο studio, με 18 εκπομπές, και την Γωγώ Αλεξανδρινού ως διευθύντρια του σταθμού.
Όπως κάθε startup με μεγάλα όνειρα, η Digital Tree πέρασε μια περίοδο τεράστιας αβεβαιότητας πριν τα καταφέρει. Υπήρξε τεράστιο ρίσκο, όμως παράλληλα και τρομερή πίστη από τους επενδυτές για να συνεχίσουν να στηρίζουν όλες τις προσπάθειες της εταιρείας, για χρόνια, μέχρι να είναι επικερδής.
Όμως σήμερα, η Digital Tree είναι πλέον εξειδικευμένη στο να απορροφά και να αφομοιώνει νέες εταιρείες στο σύστημα της. Αυτή η διαδικασία ήταν πάντα τρομερά δύσκολη και επικίνδυνη. Η συνένωση δύο εταιρειών (όπως αυτές που αγοράστηκαν από τον όμιλο) αποτελείται από την συνδυαστική λειτουργία των επιχειρηματικών τους μοντέλων, των διαδικασιών τους και των κουλτούρων τους - κάτι το οποίο τις πλείστες φορές αποτυγχάνει να δουλέψει. Όμως σε αυτή την περίπτωση δούλεψε τις περισσότερες φορές.
Η Digital Tree ελίχθηκε από μια startup 6 ατόμων σε ένα όμιλο εταιρειών που σύντομα θα εργοδοτεί πέραν των 200 ατόμων. Πολλά άλλαξαν κατά την διάρκεια αυτής της εξέλιξης. Αυτό που παραμένει αμετάλλακτο όμως είναι η επικέντρωση του Θεόδωρου Μίτλετον και κατ’ επέκταση της ομάδας του, σε μια συγκεκριμένη ερώτηση: Που κατευθύνεται η αγορά του αύριο; Αυτή η ερώτηση οδηγεί τους στόχους και τα επόμενα βήματα της εταιρείας.